AAD VRIJHOF

Stichting De Wijngaard

Stichting De Wijngaard

Welkom op de pagina van Stichting "De Wijngaard". 


Stichting De Wijngaard is opgericht op 1 juli 2002 te Velsen. Bestuurder van de stichting is Aad Vrijhof, hij is woonachtig te Nieuw Amsterdam.(tel. 06-44345564
Aad geeft samen met zijn echtgenote als vrijwilligers van de Stichting invulling aan de vele taken die de Wijngaard rijk is. De naam, De Wijngaard, is overigens ontleend aan de bijbel.

De Stichting heeft ten doel:
a. het bevorderen en (doen) realiseren van sociale 
    projecten, in hoofdzaak op de Molukken en Toraja en
    overigens ook elders in de derde wereld;
b. het verrichten van alle verdere handelingen, die met
    het vorenstaande in de ruimste zin verband houden.

De Stichting probeert haar doel ondermeer te verwezenlijken door:
a. het werven van fondsen en - mede in het kader 
    daarvan - het verkopen van goederen;
b. het verwerven van goederen ten dienste van de
    fondsenwerving;
c. het oprichten en in stand houden van een doelmatige
   organisatie.

De stichting is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 34175877. Het gironummer van stichting De Wijngaard is 9359619 te Nieuw-Amsterdam. 
  


Email naar: aadvrijhof@home.nl

Welke activiteiten kent stichting De Wijngaard?

Stichting De Wijngaard maakt vooral indische (met name molukse) producten. Vele gezellige avonden zijn u reeds voorgegaan.  

Een feest voor een feest.
Heeft u een feest? Dan kan de stichting u daarbij helpen. Zij verzorgt o.a. indische maaltijden en indische lekkernijen. U kunt deze bestellen en u kunt ze ook laten uitserveren. Wilt u er een drankje bij of heeft u speciale wensen. Laat het weten. Een verjaardag, een bruiloft, een sidi of een serani of zomaar een feest, wij staan voor u klaar. 

Indische avonden. 
De stichting heeft al verscheidene indische avonden georganiseerd t.b.v. sociale doelen in Indonesie. Deze avonden waren natuurlijk voorzien van indische maal-tijden en lekkernijen en verschillende drankjes. Daarnaast een indische band, de lelang en een modeshow van kleding uit de verschillende streken van Indonesie.

Werven van fondsen 
Een belangrijk onderdeel van de doelen wordt ingevuld door de donaties die door belangstellenden worden gedaan. Het gironummer 9359619 staat altijd voor u open. wij zullen u zeer erkentelijk zijn voor uw steun.   

email naar; aadvrijhof@home.nl   

Wat kosten de producten?




















 

Welke doelen heeft de stichting gerealiseerd?
















Een greep uit de hulpdoelen van de stichting
.

- 36 kinderen in Pangala die geen schoolkleding 
   hadden is nieuwe schoolkleding aangeboden;

- Voor de bouw van een schoolgebouwtje in Pangala zijn
   twee steenvormen geschonken om zelf stenen te
   kunnen maken;

- Jaarlijks is aan het weeshuis Tagari in Ranta Pao een
  geldbedrag geschonken voor de opvoeding van wees-
  kinderen;

- Aan een kerk in Palopo is ter verbetering van het
  interieur een geldbedrag geschonken. Daarnaast is aan
  deze kerk een orgel, een gitaar, een kerkklok en een
  computer geschonken;
  
- Een christelijke school in Palopo is voorzien van nieuwe
  toiletten, nieuwe plafonds en nieuwe daken;
 
- Een gemengde school (christelijk/islam) in Papolpo is
  voorzien van nieuwe daken en nieuwe plafonds. De
  toiletten zijn verbeterd, waarvoor de school een
  regionale prijs heeft ontvangen voor de meest hygie-
  nische school. Er zijn, wegens gebrek, vele bijbels
  geschonken aan de christelijke leerlingen . T.b.v. de
  eerste drie klassen zijn 60 nieuwe schoolbanken en
  stoelen aangeschaft. Ook zijn alle klassen voorzien van
  nieuwe schoolborden;
    
- Aan een school in Makassar is een bedrag geschonken
  voor de bouw van een lokaal voor peuters.  Daarnaast
  is een bedrag geschonken voor de  bouw van nog een
  klaslokaal;
 
- Met de organisatie Wanita Maluku te Jakarta is een 
  samenwerkingsovereenkomst aangegaan. Momenteel is
  aan deze organisatie drie maal een donatie gedaan ter
  ondersteuning van hun missie; de molukse jeugd te
  voorzien van medische hulp, van schoolmiddelen en
  van studiegelden;

- Aan de bevolking van Pakistan is een bijdrage gedaan 
   t.b.v. het ledigen van de nood na de aardbeving;

- Tijdens de Umat Papilaja is een bedrag ter beschikking
  gesteld t.b.v. de ondersteuning van scholen in Itawaka;

- T.b.v. de bouw van de pastorie voor een kerk te Palopo
  (Sulawesi) is een financiele bijdrage geleverd. 

HUIDIGE PROJECTEN

1. WATERLEIDINGPROJECT WAIPIA

 

 

Stichting De Wijngaard heeft in november contact gehad met de initiator van het Waterleidingproject Waipia, de heer Demie Talaksoru. Het doel van dit project is om de oorspronkelijke bewoners van het eiland Sarua, momenteel woonachtig in Waru, Waipia (Seram) te voorzien van betrouwbaar drinkwater. Momenteel moeten de bewoners vijf kilometer naar de rivier Waipia lopen om water te halen. Het project wil deze afstand overbruggen door de aanleg van een waterleiding van bron tot tappunt over een afstand van 2,5 kilometer.

 

 

Deze missie krijgt de leuze  "Voor nu en later wenst Waipia betrouwbaar drinkwater", mee.

 

Het Waterleidingproject Waipia wil dat u een aandeel neemt in dit project door een of meerdere meters waterleiding te kopen.

                                                                                                                            

             EEN METER WATERLEIDING KOST SLECHTS 4 EURO.

                                                                                                                     

U kunt uw bijdrage storten op bankrekeningnummer 94.77.32.721 ten name van de heer  D. Talaksoru te Boven-Smilde, ten gunste van het Waterleidingproject Waipia.

 

12 november 2008

2. HERBOUW KERK MENADO

Herbouw van een kerk in Menado (Sulawesi) GEREJA MASEHI INJILI di MINAHASA.

Op voorstel van de kerkraad (Jemaat "SION" Sindulang Satu) heeft Stichting De Wijngaard besloten om haar steun te verlenen aan de herbouw van de kerk in Menado te noord-Sulawesi. 
De Stichting heeft een schenking gedaan in de vorm van:
 
- 90 zakken cement;
- vier vrachtwagens stenen (fundering);
- 6000 stenen t.b.v. de buitenzijde van de kerk;
- een kerkklok.

De werkzaamheden zijn gestart eind 2007 en zijn momenteel in volle gang. De familie Uneputty uit Assen heeft de financiele ondersteuning van de Stichting De Wijngaard tijdens de kerstdagen aan de Kerkraad overhandigd. Een bericht hierover zal in april/mei a.s. worden ontvangen.

 

5 januari 2008

----------------------------------------------------------------------

Na terugkeer van de familie Uneputty is verslag gedaan over de voortgang van het project. Aan de stichting De Wijngaard is een certificaat overhandigd waaruit de waardering blijkt voor de schenking die de stichting heeft gedaan.

 

22 juni 2008

Maandrecept (maart)

Selamat Makan
Selamat Makan

Recept van de maand maart.


Milde sambal badjak.

Zelf sambal maken is best leuk. Voor de echte liefhebber is er een milde sambal badjak. probeer het eens. Hier een recept voor ca. 3 1/2 dl.

Ingredienten:
2 uien 
2 knoflookteentjes
10 rode lomboks
8 kemirinoten
1 eetlepel zonebloem olie
1 eetlepel goela djawa of donkerbruine basterdsuiker
1 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel ketjap manis
halve theelepel zout

voorbereiding:  Snipper de gepelde uien en knoflookteentjes. Halveer de pepertjes, verwijder desgewenst de zaadjes want deze zijn het scherpst en snijd de helften in smalle reepjes. Wrijf niet per ongeluk met de handen in de ogen want kan gemeen pijn doen.
Bereiding: Hak de noten en rooster ze in een droge koekenpan met antibaklaag goudbruin. Doe de noten , ui, knoflook en lomboks in een vijzel en wrijf het geheel niet te fijn. 
- Verhit de olie in een koekenpak met anti-baklaag en
  roerbak het lombokmengsel ca. 2 minuten.
- Roer de  goela djawa, tomatenpuree, ketjap en zout
  erdoor en laat de sambal zachtjes ca. 20 minuten
  pruttelen; voeg zo nodig 2 a 4 eetlepels water toe.
- Bewaar de sambal in een gesteriliseerde glazen pot in
  de koelkast ( de sambal is langere tijd ca. 3 a 4 weken
  houdbaar.

U ziet het, een heel simpel recept om uw maaltijd nog smakelijker te maken.
 
Slamat makan

Het recept van de maand van april:
 
P I S A N G  G O R E N G 
    

Maandrecept (april)

Recept van de maand april.

Pisang goreng.

Koop bij de toko een stuk of drie rijpe bakbananen. Liever een beetje zwart, want dan is de smaak lekker.
De overige ingredienten zijn:
50 gram bloem
1/2 theelepel zout
1 eidooier
en olie om te frituren

Voorbereiding: Zeef de bloem met het zout boven een kom. Klop de eidooier los met 1.2 dl water en schenk dit al roerende bij de bloem; roer tot een glad beslag.
- Pel de bananen, snijd ze in stukken van ca. 8 cm en
  snijd die overlangs doormidden.
Bereiding: Verhit de frituurolie tot 180 C.
- Doop de stukken banaan in het beslag, laat ze wat
  uitdruipen en frituur ze, niet te veel tegelijk, in ca. 3
  minuten goudbruin; Laar ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de pisang goreng warm.

Als tip kunt u, als u de pisang goreng als nagerecht serveert, deze besprenkelen met wat citroensap waarna u ze vervolgens bestrooid met donker bruine basterdsuiker.

Recept van de maand mei:

N A S I   P O E T I H / W I T T E   R I J S T         

Recept maand Mei

N a s i  P u t i h / W i t t e   r i j s t

U zult waarschijnlijk denken Nasi Putih dat is toch gewoon witte rijst, welnu dat klopt ook. Maar wij Nederlanders denken altijd dat met nasi nasi goreng wordt bedoeld en dat klopt dus weer niet. Nasi Putih of wel  witte rijst is in Indonesie hetzelfde als bij ons de aardappel, een heel belangrijk bestanddeel van de maaltijd. Een halfgare aardappel maakt van uw maaltijd ook geen  feestmaal, hetzelfde geld voor de nasi. Het recept is alsvolgt:

Ingredienten

375 gram (langkorrel) rijst
ca. 6 dl water
ca. 1 1/2 theelepel zout

Bereiding 
Spoel de rijst eventueel in een zeef onder koud stromend water tot het water helder blijft. (Voorverpakte rijst bevat over het algemeen geen verontreinigingen en hoeft dan ook niet perse gewassen te worden.)
- Laat de rijst uitlekken in een zeef.
- Breng het water weer aan de kook en laat de rijst,
  afgedekt en op een heel laag vuur (gebruik eventueel
  een vlamverdeler), in ca. 30 minuten gaar worden. ( Bijt
  op enkele korrels om te controleren of de kern niet meer
  hard is.)
- Roer de korrels los en laat de rijst, zonder deksel, nog
  ca. 1 minuut nastomen.

recept van de maand JUNI 

T O E M I S  B O O N T J E S / G E S M O O R D E 
S P E R Z I E B O N E N



 

maandrecept (JUNI)

Toemis Boontjes/Gesmoorde Sperziebonen

Met dit recept komen we al weer een stukje dichterbij een indische maaltijd. Nog een paar maanden en er kan werkilijk iets lekkers worden voorgeschoteld. Nu dan een groentesoort voor de vitaminen. 

Ingredienten 
500 gram sperziebonen
1 ui
3 knoflookteentjes
1 eetlepel (zonnebloem) olie
1 theelepel trassi
1 theelepel djahe
ca. 1 theelepel sambal (heeft u reeds gemaakt)
3 eetlepels ketjap manis
zout
mespunt suiker

Voorbereiding  
Snijd of breek de schoongemaakte sperziebonen doormidden. Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes.

Bereiding
Verhit de olie in een pan en roerbak de ui, knoflook en trassi ca. drie minuten. roer de djahe, eventueel de sambal, de ketjap en de boontjes erdoor en schenk er ca 1 1/2 dl water bij.
- Breng het geheel aan de kook en laat de boontjes, afgedekt, in 10 - 15 minuten zachtjes beetgaar worden.
- Breng de boontjes zo nodig op smaak met zout en suiker.
- Lekker bij rijst en alle vlees-, kip- en visgerechten.

Recept van de maand JULI

Daging boemboe Bali / Rundvlees in tamarinde-ketjapsaus.  

page loading